Senzori în infraroșu pentru detecţia gazelor periculoase
Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta senzori optici nondispersivi, cu sensibilitate ridicata, care operează în domeniul spectral infraroșu, pentru detecția de gaze periculoase în încăperi industriale, în vederea creșterii gradului de securitate în aceste infrastructuri.
Principalul avantaj al senzorilor propuși este selectivitatea lor ridicată în raport cu tipurile de gaze detectate (calibrarea pe intervale de absorbție specifice gazului de interes – exemplu: metan, monoxid/dioxid de carbon), fapt care va diminua riscurile de a avea semnale fals negative sau fals pozitive.
Caracterul de inovare al proiectului propus constă în obținerea unei selectivități ridicate a senzorului prin suprapunerea cât mai precisă între caracteristica spectrală a sursei de infraroșu și a răspunsului detectorului cu benzile de absorbție situate în MIR (3 µm – 8 µm) a gazului de interes utilizând metasuprafețele. Noutatea adusă de acest proiect constă în aplicarea unui concept nou in domeniul fotonicii, anume cel de metasuprafață, realizându-se astfel controlul și ajustarea caracteristicii spectrale (reflexie, transmisie, absorbție, emisie) a unei suprafețe micro/nanostructurate.
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiaţiei (INFLPR)
www.inflpr.roIMT este responsabil cu modelarea metasuprafețelor plasmonice, dezvoltarea senzorilor de gaz și a tehnologiilor aferente de fabricare. INFLPR realizează testările și caracterizările optice și mecanice, inclusiv calibrarea senzorului.